Žagubica

Opština Žagubica je opština u Braničevskom okrugu u centralnoj Srbiji.

 

U opštini je najveće naselje i sedište opštine,a postoji još i 17 seoskih naselja


Žagubica spada u starija naselja,mada se pod tim imenom pominje tek 1735.god.Na kartama Braničevskog teftera iz 1467.godine , na istoj lokaciji je ucrtano jedno od njmanjih homoljskih sela Jabukovica(turc.) ili Žabukovica sa 4 kuće.Posle  skoro tri veka neizvesnosti o sudbini naselja u ovom delu Srbije,na karti uradjenoj po zapovesti princa Eugena Savojskog1723-1725.godine,navodi se kao Tchagubica,dok se u dva teftera  mitropolijskog taksila iz 1733 i 1734.godine pominje kao Vrelo, a u spiskovima Trške crkve kao Žagubica.

Po  narodnom predanju  Žagubicu su osnovali Grbići,koji su se ovde naselili  iz Ravne Sjenice sa porodicom Stošića,odmah po propasti srpskog carstava na Kosovu.O tačnom vremenu se samo naslućuje,ali je ono sigurno ranije od početka XVIII veka.Doseljenici se nisu odmah naselili na mestu današnjeg naselja , već su se jedno vreme zadržali Suvođdu iliti sođu zatim osnivaju Kamidovac(Kamijeo),jedno vreme  stanovali pored Tisnice na mestu prgradi,i konačno osnivaju naseljeDragičevcu ili Dragićevac.

Naselje koje se nalazi na nadmorsoj visini od 320m, na izvoru reke Mlave – vrelo Mlave, u kome živi 2800 stanovnika pravoslavne veroispovesti, srpskog, vlaškog i romskog porekla, istovremeno je upravni, administrativni, privredni, zdravstveni i obrazovni centar opštine i Homolja. Smešteno je u jugoistočnom delu Žagubičke kotline podno severne strane planine Beljanice, kroz koje prolazi regionalni put Požarevac-Bor, a povezano je regionalnim putem sa Majdanpekom. Žagubica spada u starija homoljska naselja, po popisu naselja u „Braničevskom tefteru“ iz 1467 godine, koje je jedno vreme bilo upravno, trgovačko i finansijsko središte sreza homoljskog, pod čijom su upravom bila naselja: Jasikovo, Vlaole i Leskovo. Naselje je često menjalo lokaciju pod pritiskom zavojevača, pa se zbog toga i različito naziva u turskim i austrijskim kartama, iz perioda XVII i XVIII veka. Na obodu Žagubice nalaze se neistraženi ostaci naselja iz rimskog perioda, nedaleko manastir Trška crkva, u samom naselju crkva Sv. Trojice, upravne, obrazovne, zdravstvene, finansijske, kulturne, sportske institucije, ustanove i udruženja, kablovska televizija i trgovinski objekti. U Žagubici postoji pogon za obradu kamena, drveta i metala, uzgoj ribe i zanatske usluge. Na obodu naselja nalazi se vrelo Mlave sa istoimenim restoranom i smeštajnim kapacitetima.

  1. Dragiša Bogdanović

    Šteta što se niko ne bavi temom autohtonog naroda u Homolju. Podmeću nam legende, istorijske dokaze i „bla,bla“ da su Sjeničani naselili celo Homolje, odnosno svako selo u Homolju. Da li ovi neistraženi grobovi po Homolju ne dokazuju da je tu nekad živeo neki narod. Po onom ludom (mislim da je Đorđević)cela cetralna i istočna Srbija postoji od onog trenutka kad su je naselili Sjeničani, Durmitorci itd.

Ostavite komentar


BELEŠKA - Možeto koristiti ovoHTML tagovi i atributi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.