Crkva u naselju Osanica

Crkva u Osanici

OSANIÄŒKA CRKVA

Naselja Osanica, Ribare i Izvarica, pripadaju jednoj pravoslavnoj parohiji i donedavno su koristili crkvu Šupljaja, kao zajednički duhovni dom, koja se nalazi u ataru naselja Ribare, na ušću Osaničke reke u Mlavu. Po legendi crkvu je posle kosovskog boja izgradila i darivala kneginja Milica, u znak zahvalnosti prema meštanima ovih naselja, jer su je čuvali i pomagali u hrani i odeći, za vreme dok je sa svojom porodicom i pratnjom boravila u manastiru Gornjak.
Na inicijativu meštana Osanice, 1939. godine, angažovani su majstori (crnotravci), koji su uz pomoć građana izgradili i ispekli 20.000 komada cigli, za potrebe izgradnje crkve. Kupljen je sadašnji plac na kome se crkva nalazi, od Jovana Radulovića, ali radovi su prekinuti zbog nastupajuće ratne opasnosti.
Aprila 1943. godine, u Osanici je stacionirana ll četa, ll bataljona, Srpskog dobrovoljačkog korpusa (Nedićevi dobrovoljci), pod komandom poručnika Jovana Kraguljca. Usled nepovoljne ratne situacije, nemogućnosti izrade planske dokumentacije, dopremanja potrebnog građevinskog materijala, na inicijativu poručnika Jovana Kraguljca, formirana je radna grupa od meštana, pripadnika jedinice dobrovoljačkog korpusa, i pristupilo izgradnji crkve. Po svojoj zamisli poručnik Jovan je izradio plan objekta i preuzeo na sebe nadzor i rukovođenje izgradnjom. Krajem jula meseca iste godine, crkva je stavljena pod krov, bez završnih radova. Skroman ikonostas izradio je Vladimir Dimitrijević, pripadnik dobrovoljačke jedinice, uz pomoć meštanina Ivana S. Brdušića. Predata je na korišćenje meštanima Osanice, 02.08.1943. godine, (na Sv. Iliju, kome je i posvećena), organizovana je svečanost ispred crkve, uz prisustvo meštana, pripadnika dobrovoljačke jedinice i ostalih gostiju.
Bilo je inicijativa osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, da se crkva renovira i privede svojoj nameni ali su svi ti pokušaji propali. 2006. godine, ponovo je pokrenuta ideja o izgradnji crkve, po planu i projektu i stručnim nadzorom za izvođenje radova i opet se stiglo do ponovnog zidanja i pokrivnja, a nedostatak finansijskih sredstava, onemogućilo je konačno izvođenje završnih radova i stavljanje objekta u funkciju za koji je i namenjen.

 

Autor : Dragiša Bogdanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.