Bliznak

Bliznak  je  jedno  od  najmanjih  homoljskih  sela.

Ово насеље је у углавном насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Pouzdanih podataka o Bliznaku u daljoj prošlosti-nema.Nije ni čudo, ako se ima u vidu potpuna izolovanost, i od pravaca komunikacije na ovom prostoru.

Prvi put se spominje u vreme naseljavanja odbeglog stanovništva pred turskom vojskom  početkomXIX veka.Gondine 1818.navodi se kao novo naselje sa 15  kuća , a zatim sledi dug period u kome se ne može sagledati pravo stanje u razvoju Bliznaka.

Selo se mnogo brže razvijalo  u proÅ¡lom stoleću nego danas – znatno intenzivnije od Krupje,Siga i Milanovca.Tako se broj domaćinstava od 15 (1818.g.) uvećao na 53 (1859.) odnosno na 63 (1863.) godine.

Bliznak zaslužuje mnogo bolji tretman, ako ne bolji , bar onakav kakav je imao 1873 godine kada je u njemu radila jedna od malog broja škola u okrugu.

Bliznak se nalazi u krajnjem južnom delu Gornjačkih planina, izolovan od ključnih saobraćajnica, udaljen od Krepoljina asfaltnim putem 16 kilometara, na nadmorskoj visini od 380 metara. U naselju živi 360 stanovnika pravoslavne veroispovesti, mešovitog srpskog i vlaškog porekla. Kroz naselje protiče Bliznačka reka, koja zajedno sa Medveđičkom rekom, čini levu pritoku reke Mlave.Živopisan predeo, koji čuva tajnu Vizantijske kulture, kroz neistražene lokalitete „Jelinskih groblja“. U ataru ovog naselja, radila je farma ovaca „Bela reka“, nekad , čuvena farma za uzgoj konja za vojne potrebe kneza Miloša, i gardista Kraljevine Jugoslavije. Kuriozitet Bliznaka jeste zaseok „Jelindra“, na kome se nalazi pravoslavna crkva, pored koje se održava „Markovdanski sabor“, 08. maja. U naselju radi područno odeljenje osnovne škole do četvrtog razreda, gravitacioni seoski vodovod, telefon, kablovska televizija i objekti zanatskih i trgovinskih usluga.

2 Responses to Bliznak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.