Breznica

Breznica je malo seosko naselje .Ima veoma nepovoljan geografski položaj jer je udaljena od glavnog puta Petrovac-Krepoljin 4 km.

Leži na istoimenoj reci duboko uvučena u venac Gornjačkih planina.Naj bliže naselje Breznici je Krepoljin (11 km.) cijoj mesnoj zajednici i pripada.


Breznica ima najmanji atar(posle Medvedjice) u opštini ukupne površine 13,7 km kvdratna.


Breznica je jedno od najstarijih naselja  u Homolju. U vreme prvog pominjanja 1467.godine,bila je jedno od najvećih naselja u oblasti,a navodi se pod nazivom Bresnica sa 17 kuća.

Nedaleko od nje bila je u isto  vreme i GornjaBresnica sa 8 kuća. Oba sela, medjutim, pripadala su oblasti  Ždrelo.

Dalje se gubi svaki trag ovim naseljima da bi se tek 1818.godine navela Breznica kao novo naselje u Homolju sa 13 domova.Do 1863 godine selo se postepeno uvećava da bi tada imalo 34 poreskih glava.Osim 1910 kada je stastički konstantovano da u naselju  Breznica živi 403 stanovnika u 82 domaćinstva,sve do prvog popisaposle drugog svetskog rata bila je ista popisna jedinica sa Krepoljinom.


Ova činjenica otežava praćenje razvoja.

Drugi autori….

Breznica kao naselje nalazi se duboko uvučeno ispod Gornjačkih planina, u dolini istoimene reke, i spada u najstarije naselje u Homolju, koje je nekad spadalo pod upravu u oblasti Ždrelo. Udaljeno je od regionalnog puta Požarevac – Bor, 4 kilometara, asfaltnim putem. Nalazi se na metara nadmorske visine u kome živi 210 stanovnika pravoslavne verispovesti, vlaškog porekla. U naselju postoji područno odeljenje osnovne škole do četvrtog razreda, soski gravitacioni vodovod, ttelefon i objekti zanatske i trgovinske delatnosti. U Breznici postoje neistraženi lokaliteti ljudskih naseobina, iz doba Kelta, a blizina manastira Gornjak, manastira Blagoveštenja, Rimskih utvrđenja i neistraženih ruševina na okolnim visovima, koji svi skupa daju poseban izazov za turiste specifičnih zahteva i mogućnosti.

Dragisa Bogdanovic

One Response to Breznica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.