Breznica

Breznica je malo seosko naselje .Ima veoma nepovoljan geografski položaj jer je udaljena od glavnog puta Petrovac-Krepoljin 4 km.

Leži na istoimenoj reci duboko uvučena u venac Gornjačkih planina.Naj bliže naselje Breznici je Krepoljin (11 km.) cijoj mesnoj zajednici i pripada.


Breznica ima najmanji atar(posle Medvedjice) u opštini ukupne površine 13,7 km kvdratna.


Breznica je jedno od najstarijih naselja  u Homolju. U vreme prvog pominjanja 1467.godine,bila je jedno od najvećih naselja u oblasti,a navodi se pod nazivom Bresnica sa 17 kuća.

Nedaleko od nje bila je u isto  vreme i GornjaBresnica sa 8 kuća. Oba sela, medjutim, pripadala su oblasti  Ždrelo.

Dalje se gubi svaki trag ovim naseljima da bi se tek 1818.godine navela Breznica kao novo naselje u Homolju sa 13 domova.Do 1863 godine selo se postepeno uvećava da bi tada imalo 34 poreskih glava.Osim 1910 kada je stastički konstantovano da u naselju  Breznica živi 403 stanovnika u 82 domaćinstva,sve do prvog popisaposle drugog svetskog rata bila je ista popisna jedinica sa Krepoljinom.


Ova činjenica otežava praćenje razvoja.

Drugi autori….

Breznica kao naselje nalazi se duboko uvučeno ispod Gornjačkih planina, u dolini istoimene reke, i spada u najstarije naselje u Homolju, koje je nekad spadalo pod upravu u oblasti Ždrelo. Udaljeno je od regionalnog puta Požarevac – Bor, 4 kilometara, asfaltnim putem. Nalazi se na metara nadmorske visine u kome živi 210 stanovnika pravoslavne verispovesti, vlaškog porekla. U naselju postoji područno odeljenje osnovne škole do četvrtog razreda, soski gravitacioni vodovod, ttelefon i objekti zanatske i trgovinske delatnosti. U Breznici postoje neistraženi lokaliteti ljudskih naseobina, iz doba Kelta, a blizina manastira Gornjak, manastira Blagoveštenja, Rimskih utvrđenja i neistraženih ruševina na okolnim visovima, koji svi skupa daju poseban izazov za turiste specifičnih zahteva i mogućnosti.

Dragisa Bogdanovic

2 реаговања на Breznica

 1. mariana radojkovic каже:

  Dobro vece

  Ja intenzivno trazim poreklo od mog dede Milos Radojkovic rodjen u Breznica ili 1884 ili 1883 godine…..nemam krstenicu , samo vencanicu od kad se vencao sa mojom babom rodjena Jelena Progovac is Milosevac, Velika Plana.
  U vencanici pise samo 51 god. o Milosu umesto tacan datum rodjenja.
  Isto pise u vencanici da su mu otac i majka Pavle i Kalina Radojkovic, mesto rodjenja Breznica.
  I nista drugo.
  Milos i Jelena su se vencali u crkvi Sveti Djordje na Cukarici, BanovoBrdo, Beograd u datum 4 avgust 1935.
  Moj pokojni tata Dusan Radojkovic je kazao da je njegov tata Milos umruo od jedne bombe preko Beograda u drugom svetskom ratu kad je tata bio 7 godina, znaci u 1944 godinu zato sto je tata kasnije u decembru te godine napunio 8 godina.

  Sada ja se pitam posle toliko mnogo godina kako bi mogla da nadjem tacno mesto Breznica i dali ima statisticni i drugi podatci o roditelji od Milosa, dali su Pavle i Kalina sahranjeni u Breznica i mozda i deda Milos, zato sto nemogu da ga nadjem na Novom Groblju gde sam se razpitala.

  Puno hvala na svaku mogucu pomoc u ovome pitanju.
  pozdravjam vas

  Mariana Radojkovic
  061-1307230 Banovo Brdo, Ljeska Ulica 7A, 11030 Beograd

 2. Hristina каже:

  Homolje, moja dedovina. Porodica Pavlović. Deda se zvao Maksim bio je policajac. Njegovi roditelji Sofija i Sreten. Selo Breznica. Kako mi je poznato moj deda.Maksim je imao brata.Ako neko zna nešto više o porodici Pavlović.?
  Kontakt:0653947300

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.