Žagubica Rotating Header Image

јул, 2012:

Crkva Svete Trojice u Žagubici , molitva uz podno grejanje

Kako bi se povećala blagougodnost vernika i posetilaca  u zimskom periodu investitor je odlučio da se ugradi podno grejanje.Grejanje nije testirano s‚obzirom da je završeno pčetkom leta ostavljeno je u božjoj milosti i dobroti

Radovi

 

U cilju zaštite kulturno istorijskog spomenika verujem vodilo se računa o svemu kad se odlucilo za podno grejanje iliti nisko temperaturno grejanje da bi se zaštitili ostali elementi crkve misleći pri tom na zidove  freske i drvenariju rezbarenog oltara.

Smetnuh  s`uma da freski i nema samo beli zidovi .

i po neka zaduzbina

Sveštenstvo je svak` za sebe ostavio po nešto, za pokoljenje.

.Komentar.

Verovali ili ne, istina je, da je neko odlučio da premaže unutrašnje zidove crkve Sv. Trojice u Žagubici, i uništi freske na zidovima koje su je godinama krasile, i kao u svakom pravoslavnom objekatu govore o vremenu, veri i vernicima. Zanimljivo je da se niko nije zapitao, zašto se ovo dogodilo?
Ako analiziramo činjenicu, da je u crkvi urađeno podno grejanje, da su unutrašnji zidovi okrečeni u belo, možemo da poverujemo, da u crkvu kad uđemo treba da se izujemo, kleknemo na kolena, i dodirivanjem čelom po toplom podu pomolimo se, (kom) Bogu? Ja sam u zabludi ako ne znam, da je crkva u Žagubici univerzalni verski objekat, mada verujem da bi vernici katoličke crkve oštro protestovali, na ovakav unutrašnji izgled.
Dragiša Bogdanović

 

 

11 Sabor „Vrela Homolja“2012.god.

Skromno obeležavanje manifestacije „Vrela Homolja“

Prva ideja sabora

Program

Evo i nekoliko slika