Crkva Svete Trojice u Žagubici , molitva uz podno grejanje

Kako bi se povećala blagougodnost vernika i posetilaca  u zimskom periodu investitor je odlučio da se ugradi podno grejanje.Grejanje nije testirano s‚obzirom da je završeno pčetkom leta ostavljeno je u božjoj milosti i dobroti

Radovi

 

U cilju zaštite kulturno istorijskog spomenika verujem vodilo se računa o svemu kad se odlucilo za podno grejanje iliti nisko temperaturno grejanje da bi se zaštitili ostali elementi crkve misleći pri tom na zidove  freske i drvenariju rezbarenog oltara.

Smetnuh  s`uma da freski i nema samo beli zidovi .

i po neka zaduzbina

Sveštenstvo je svak` za sebe ostavio po nešto, za pokoljenje.

.Komentar.

Verovali ili ne, istina je, da je neko odlučio da premaže unutrašnje zidove crkve Sv. Trojice u Žagubici, i uništi freske na zidovima koje su je godinama krasile, i kao u svakom pravoslavnom objekatu govore o vremenu, veri i vernicima. Zanimljivo je da se niko nije zapitao, zašto se ovo dogodilo?
Ako analiziramo činjenicu, da je u crkvi urađeno podno grejanje, da su unutrašnji zidovi okrečeni u belo, možemo da poverujemo, da u crkvu kad uđemo treba da se izujemo, kleknemo na kolena, i dodirivanjem čelom po toplom podu pomolimo se, (kom) Bogu? Ja sam u zabludi ako ne znam, da je crkva u Žagubici univerzalni verski objekat, mada verujem da bi vernici katoličke crkve oštro protestovali, na ovakav unutrašnji izgled.
Dragiša Bogdanović

 

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

4 Responses to Crkva Svete Trojice u Žagubici , molitva uz podno grejanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.