Vukovac

Vukovac je smešten u središnjem delu severnog oboda Žagubičke kotline na nadmorskoj visiniod 315.m.Vukovac je jedno od starijih naselja  u Homolju,jer se pod isim imenom navodi u pisanim izvorima  još iz 1467.godine,mada mu je lokacija nepoznata.

Na osnovu oskudnih podataka o obavezama sela prema turskoj vlasti u davanju 4 vojnika i isto toliko zamenika može se pretpostaviti da je Vukovac spadao u naselja srednje veličine.

T.Đorđević navodi na osnovu narodnog predanja da je na teritoriji Vukovca postojala , pre pustošenja Homolja 1690. godine,dva sela koja su raseljena i više se nisu onbnavljala na tim mestima:Topola (iznad puta Žagubica -Krepoljin,prema Vukovcu) i Pečanica (iznad Vukovca).Prvo selo se vise nigde pod tim imrnom ne navodi ,jedino se u „Braničevskom tefteru“ iz 1467 .godine sreće Topolovo,selosevrno od Jošanice,dok pečanici u popisu Braničevskog subašluka verovatno odgovara PEŠČANICI nepoznate lokacije.Ovi podaci Đorđeviću su bili nepoznati , pa zbog tga finese u nazivu treba uzeti kao jedinu razliku izmedju navedenih imena istog sela. Prvi značajni podatak o veličini odnosi se na 1733. godinu , kada Vukovci imaju 10 domova .

Strana u izradi …..  ujedno i poziv svima da napisu za svoje naselje nesto izmedju legende i istine.

Ostavite komentar


BELEŠKA - Možeto koristiti ovoHTML tagovi i atributi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.