Vrelo Lopušnja

Vrelo Lopušnja Nalazi se u Ribarskoj klisuri,na desnoj strani uske doline Mlave.Izbija gravitaciono iz donjeg otvora istoimene pećine na 220 m. nadmorske visine. Voda  prema Mlavi pada preko debelih naslaga bigra.Promenjljive je izdašnosti ali nikad ne presušuje.

Vrelo Lopušnja pripada gravitacionoj  grupi vrela gde su  inače svrstana i vrelo  Male Tisnice,vrelo Komnenske reke i Krupajsko vrelo koja izbijaju iz otvorenih pećina

 

Lopusnja „ostatak“

Sadašnji izgled Vrela Lpoušnje,skoro zatrpan  izgubio je svoj smisao i svrhu postojanja.

Naredna slika-e prikazuju ranije stanje pre radova na „putu“

Izgled Vrela uz korito reke Mlave

Ulivanje u korito reke Mlave

Pored navedene lokacije prolazi uradjen nasipan put za potrebe dovlačenja materijala za izradu brane mini elektrane na reci Mlavi u katastarskom graničnom području sela Ribare i Krepoljin,podno ostataka rimskog grada Gradac.

 

7 реаговања на Vrelo Lopušnja

 1. Ivan Smiljkovic каже:

  Postovani ili postovana 🙂
  Imao sam cast da dovedem ekipu arheologa na lokalitet Gradac. Zakljucak je da je to nekad bio manastir. Aktivan od otprilike 4-5 veka pa do 16-17 veka.
  Uvazeno verovanje da je Gradac rimski grad je pogresno.
  Pozdrav 🙂

  • DragiÅ¡a Bogdanović каже:

   Gospodine Ivane, bilo bi mi zadovoljstvo da se sretnemo ili putem el-pošte razmenimo saznanja o mestu Gradac na izlasku Mlave iz Ribarske klisure. Dokazi o postojanju verskog objekta su sigurno tačni ali iz kog perioda i do kada je postojao, mogli bi dugo da pričamo i stavljamo argumente na sto.

 2. DUSAN каже:

  OSTACI TEMELJA CRKVE US BILI VIDLJIVI I GROBNICA U SREDINI. MEDJUTIM PRILIKOM POSLEDNJEG OBILASKA PODIGNUT JE POKLOPAC I TAKO OSTAVLJENO. MORAM DA VAM KAZEM ZA ONE KOJI NE ZNAJU DA JE CRKVA ILI RIMSKA CRKVA NA SAMOM VRHU GRADCA CELA OPASANA ZIDINAMA KOJE SMO MI RANIJE KAO DECA OBILAZILI I YAPREMA POVRSINU OD OKO 4-5 HEKTARA NA NEKIM MESTIMA U PRECNIKU SU ZIDINE VIDLJIVE A NA NEKIM NEMA NI TRAGOVA ALI SE MOZE ZAKLJUCITI DA JE GRADAC NEKAD BIO OPASAN ZIDINAMA I DA JE PREDSTAVLJAO JAKO NEOSVOJIVO UTVRDJENJE.

 3. DUSAN каже:

  TAKODJE ZA ONE KOJI NE ZNAJU. TURCI SU NA GRADAC DOVODILI DEVOJKE A NA VRHU GRADCA POSTOJI MESTO KOJE MI ZOVEMO DEVOJACKI KAMEN SA ISTOCNE STRANE A DOLE JE PROVALIJA DUBINE OKO 70 METARA. LEGENDA KAZE DA JE TU BILO DRVO DA SU DEVOJCI /KAMA VEZALI PLETENICE ZA DRVO I OSTROM SAB;LJOM PRESECALI PLETENICE I ONE SU PADALE U PROVALIJU.

 4. DUSAN каже:

  CEO LOKALITET NA GRADCU JE RANIJE BILO OMILJENO IZLESTISTE OMLADINE IZ KREPOLJINA TAKO DA SMO CESTO DOLAZILI NA GRADAC A POUZDANO ZNAM DA NIKO NIJE NISTA DODIRIVAO TAKAV JE OBICAJ BIO. BRALI SMO CVECE NA GRADCU, COVRNTIJI (PRVE VISIBABE, JAGORCEVINA CUCUNAK CRVENI I ZUTI, RUJEVINU I OBLICE DRENA) I GRCKA POLJANA. SILAZILI BISMO JEDNOM ZAHTEVNOM STAZOM PREKO BRVA KOD LOPUSNJE OBILAZILI PECINE I NASTAVLJALI KA TISINOJ PECINI KOJA JE BILA PROSTORNA I TU SPREMALI HRANU. TAKO JE BILO. PREKO LETA KLISUROM SU SPUSTANA DRVA KAD JE NIZAK VODOSTAJ.

 5. DUSAN каже:

  IMA PUNO LEGENDI O GRADCU I VEROVATNO JE RANIJE UZ POGLEDE KOJI SU U NEPOSREDNOJ BLIZINI BILO VEROVATNO CENTAR ZIVOTA OVOG DELA HOMOLJA JER JE BILO IDEALNO SKLONISTE OD NEPRIJATELJA I HORDI KAO I IZVARAC, KLADENCICI,CIPROVAC,LUZAC, KOMNEN, VRANJ I LOPUSNJA. SA POGLEDA (JEDAN OD VRHOVA CERETARA) SU SVETI VRACI KUZMA I DAMJAN UGLEDALI DIVNO MESTO ZA ZIVOT I UZVIKNULI ,,KRAJ POLJA,, TAKO DA JE VREMENOM SLOZENICOM OVIH RECI DOBIO IME A DANAS SE ODRZAVA PRVI VASAR BAS 14. JULA NA DA SVETIH VRACI KUZME I DAMJANA.

 6. DUSAN каже:

  SVETI VRACI KUZMA I DAMJAN SU U KREPOLJINU VEROVATNO BAVILI SVOJIM POSLOM LEKARSTVOM. PRIRODA U OVOM DELU JE IZDASANA PA SU KOMPONENTE ZA RAZNE TRAVNE I CAJNE MESAVINE BILE NA DOHVAT RUKE. OVO SU MI PRICALI MOJI PRECI A KO BI BOLJE ZNAO OD NJIH. ZNACI KREPOLJIN JE NEKAD BIO SREDISTE LEKARSTVA LOVA RIBOLOVA I RUDARSTVA. SVE JE BILO NA JEDNOM MESTU. EVO SADA POKRECEM INICIJATIVU DA TO MESTO KOJE ZNAM GDE JE I JEDINI MOGUCE OBELEZIMO.
  TAKODJE CU INICIRATI DA SE SVE STAZE I PRILAZI GRADCU POGLEDIMA … GRCKOJ POLJANI TISINOJ PECINI,LOPUSNJI OBNOVE I OBELEZE I UCINE DOSTUPNIM GRADJANIMA. ZATO SAM VISE PUTA PONOVIO DA ISTORIJA KREPOLJINA I DATUM POSTOJANJA NISU TACNI. TREBA ZNATI STO JE I SADA VIDLJIVO SA LIPOVE RAVNE NE MOGU TACNO DA LOCIRAM VREME ALI TREBA ZNATI DA JE CEO VRH CERETARA PROKLIZAO KAD JE KISA PADALA KAZU CETRDESET DANA I PREKRIO CELO NASELJE U PODNOZJU LOKACIJA VELIKE LIVADE GDE JE MIROSLAVA STRUGARA KOLIBA. AKO POSTOJI OPREMA KOJE MOZE DA SKENIRA DUBINU SIGURNO POSTAJE OSTACI NASELJA KOJE JE POKRIVENO ZEMLJOM. DOKAZ AKO POGLEDATE VEGETACIJU NA CERETARU I SKROZ NA ZAPADNOJ PADINI VIDECETE DA JE POTPUNO ISTA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.