Krepoljin

Krepoljin

 

Drugi ekonomski centar Homolja –Krepoljin nalazi se u zapadnom delu oblasti. Smešten je u severnom delu Krepoljinsko-krupajske kotline na nadmorskoj visini od 240 m.Kroz Krepoljin protiče istoimena reka , koja se na oko 1 km. južno od sela uliva u Mlavu kao njena desna pritoka.

Ako je suditi po prvom zapisanom podatku o Krepoljinu(1718.god.),selo spada medju mladja homoljska naselja.S obzirom na veoma povoljan geografski položaj , može se dpsta realno pretpostaviti da je na ovom prostoru postojalo naselje i za vreme Rimljana.Na to upućuje činjenica da je tu prolazio važan vojni put „via militaris“,kao i brojne vredne arheološke iskopine.

Po  narodnom kazivanju Krepoljin su osnovalidoseljenici sa kosova odmah po propasti Srbije na Kosovu,koji se nisu odmh naselili na mestu danasnjeg naselja,već se najpre zadržali na Pogledima iynad Mlave, a poto se preselili u Lopušnju i tu formirali naselje.Stari stanovnici Lopušnje nazivali su se „Jelinima“, čije je poreklo dosta nepoznato.Oni su se delom preselili kasnije na mesto današnjeg Krepoljina i tu stalno nastanili.Smatra se da su vec tamo zatekli Kosovce,o čemu možda postoje realne osnove jer se na karti princa Eugena Savojskog od 17231725.godine nalaze kao naseljena mestaKrepolling(Krepoljin) i Copusnija(Lopušnja).

Strana u izradi …..  ujedno i poziv svima da napisu za svoje naselje nesto izmedju legende i istine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.