Sige

Na osnovu do sad poznatih,pouzdanih podataka ,Sige je najstarije naselje u Krepoljinsko-krupajskoj kotlini. Ne ulazeći u manjkavost prvog pisanog izvorapo kome je u čitavom zapadnom delu Homolja,polovinom XV veka bilo samo dva sela (Sige i Breznica),činjenica je da se ovo naselje u „Braničevskom tefteru“ iz 1467.godine,navodi kaoDolnje Sige sa 7 kuća . od tog vremena pa sve do početkaXIX veka,kao i kod ostalih sela koja pripadaju zapadnom delu homoljske teritorije,postoji ogromna praznina u kojoj se ne mogu pratiti osnovni pokazatelji razvojapoulacije i naselja.Mada se do prd kraj proÅ¡log veka daju Å¡turi podaci jer se navodi broj domova,broj poreskih glava sl.,ipak se u poedjenju sa drugim naseljima mogu sagledati odnosi u veličini.

Za vreme drugog naseljavanja Homolja 1818.godine koje je bilo prouzrokovano istporijskim razlozima stanovništvo se u ovoj oblasti uvećalo za skoro  pet puta u odnosu na 1733.godinu

Tada se Sige navodi sa 40 domova.Dalji razvoj isao je uzlaznom putanjom,tako da je 1830 godine bilo 44 doma 1837.godine 49 a 1850 . godine 76.

 

Strana u izradi …..  ujedno i poziv svima da napisu za svoje naselje nesto izmedju legende i istine.

 

4 реаговања на Sige

 1. Petar Trujic каже:

  G.predsedni;e !
  Ideolog,organizator i donator /preko 3ooo evra u pripremi 2oo4 do 2oo9 godine prof. Petar Trujic se u gradnji Crkve uopste ne spominje. Sada je na margini dogadjanja. Zasto _…….

 2. Petar Trujic каже:

  Sige pocinje usponski razvoj za veme vladavine knez M, Obrenovica 186 i 1868 god.sa 80 porskih glava kada je osnovana skola, a pr toga Parohija Crkvene opstine sigacke
  Priprema i pocetak radova na Crvi dokumentovan je u publikaciji ISBN 9o8/497/ll
  Sige,hronologija.

 3. Petar Trujic каже:

  O postanku i razvoju sela Sige opsirno je dato u publikaciji Monografija sela Sige
  To je jedina monografija u Homolju izdata 1999 godine na prelazu u novi Milenijum .Autor prof. Petar Trujic Biblioteka posebna izdanja.Danas aktuelno Sige gradi crkvu Blaga Marija. Priprema je pocela 2oo4 godine, a sa radovima po;elo je 2oo9 godine.Crkva je iygradjena i pokrivena u nastavku nastupaju radovi na unutrasnje uredjenje. Osvescena je dva puta,Vladika Branicevski G. Ignjatije,a sada radove vodi svestenik Ivica Kalinovic,paroh Krepoljinsko-Bliznacke parrohije odlukom G.Ignjatija.Lokacija crkve je u centru sela na Seoskom trgu koji se uredjuje prema Urbanisti;koj dozvoli iadata od Opstine Zadubica.U finansijskoj konstrukciji Crkve ucestvuju gradjani sela i okoline,Opstina Zagubica i Ministarstvo vera RS U perspektivi ce ova crka biti i turisticka atrakcija na putu,Manastir Gornjak Manasije i Ravanica zad. kneza Lazara. Sledi nastavak prof P.Trujic

 4. Crkva Blaga Marija u Sigama ima oblik krsta sa centralnim kubetom i zvornikom na zapadnoj strani i nosi odre]enu simboliku velike estetske vrednosti.
  Prema velicini teritorije koju zahvata i broju stanovnika /cc 9oo/ Sige ima najvecu prosecnu gustinu naseljenosti u Opstini Zagubica /5o st/km2/ Siromasno selo,mala povrsina zemljista prema broju stanovnbika,nekvalitetna i nedovoljna za ishranu.8o % sigljana se bavilo rudarstvom u Resavskim rudnicuma i Jasenovcu Krepoljin. Danas selo sa najvecim brojem penzionera u opstini,uglavnom sa malim socijalnim penzijama.Veliki broj mladih migriralo i rade u inostranim zemljama u Italiji,Svajcarskoj,Nemackoj i na istoku u Rusiji.
  Najzad,uz pomoc donatora i gradjana sela Sige i okoline,blagoslovom Vladike G. Ignjatija Episkopije Branicevke Crkva Blaga Marija u Sigama ce se brzo staviti u f-ji ka dar boziji i vekovni dar Sigackoj parohiji /l86o/.
  Opsirnije o naselju i Crkvi ISBN> 978-86-91111-0-4 N.B.Srbije. /prof.P.Trujic/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.