Sige

Na osnovu do sad poznatih,pouzdanih podataka ,Sige je najstarije naselje u Krepoljinsko-krupajskoj kotlini. Ne ulazeći u manjkavost prvog pisanog izvorapo kome je u čitavom zapadnom delu Homolja,polovinom XV veka bilo samo dva sela (Sige i Breznica),činjenica je da se ovo naselje u „Braničevskom tefteru“ iz 1467.godine,navodi kaoDolnje Sige sa 7 kuća . od tog vremena pa sve do početkaXIX veka,kao i kod ostalih sela koja pripadaju zapadnom delu homoljske teritorije,postoji ogromna praznina u kojoj se ne mogu pratiti osnovni pokazatelji razvojapoulacije i naselja.Mada se do prd kraj proÅ¡log veka daju Å¡turi podaci jer se navodi broj domova,broj poreskih glava sl.,ipak se u poedjenju sa drugim naseljima mogu sagledati odnosi u veličini.

Za vreme drugog naseljavanja Homolja 1818.godine koje je bilo prouzrokovano istporijskim razlozima stanovništvo se u ovoj oblasti uvećalo za skoro  pet puta u odnosu na 1733.godinu

Tada se Sige navodi sa 40 domova.Dalji razvoj isao je uzlaznom putanjom,tako da je 1830 godine bilo 44 doma 1837.godine 49 a 1850 . godine 76.

 

Strana u izradi …..  ujedno i poziv svima da napisu za svoje naselje nesto izmedju legende i istine.

 

4 Responses to Sige

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.