Skijalište Beljanica

Skijaliste Beljanica – Izvod iz Master plana
LOKACIJA-
Prostor od 12 км² nа visoravni Beljanice, na kome se nalazi alpsko i nordijsko skijaliste
OPIS PROJEKTA
– Izgradnja 11 zicara (7 vučnih i 4 sa sedistima);
– Izgradnja 30 км alpskih ski staza 50 м sirine;
– Izgradnja 18 км nordijskih ski staza (3 км, 5 км, 10 км), sirine 6-8 м;
– Izgradnja 7 ski izletničkih restorana i 5 vidikovac restorana
VREDNOST INVESTICIJE
– 25.000.000 evra

Turisticki planovi za uredjenje regije oko Kucajskih planina

Beljanica buduci Kopaonik

Izgradnja zicare od Beljanice do Lisina ocekuje se tokom ove godine, a Vlada Srbije odobrila je 50 miliona dinara za pretprojekte

DESPOTOVAC- Program podizanja kapaciteta turizma na podrucju Kucajskih planina, sa centrom na Beljanici (1339 m/nv), koji je usao u Nacionalni investicioni program, ovu regiju ucinice veoma zanimljivom za turiste. Planirana je izgradnja devet skijalista na planinskom kompleksu Beljanice, a u njenom sirem regionu, tacnije na podrucju opstina Despotovac, Zagubica i Petrovac, predvidjena je izgradnja ski-zicara sa gondolama.

– Beljanica, Homolje i Gornjak bice tri poluge na kojima bi se razvijali i novi oblici turizma do ekstremnih interesovanja, poput izletnickog i ruralnog turizma- izjavio je Jordan Aleksic, generalni koordinator programa, ciji je inicijator Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ i Unija ekologa.

Jordan Aleksic i Slobodan Miljkovic, projektant skijalista, koji su tim povodom boravili u Despotovcu, izjavili su da predstoji izrada katastara prirodnih vrednosti, koja je vec zapocela u despotovackoj opstini.

– Na taj nacin bice utvrdjene sve znacajne vrednosti za razvoj turizma i stvara se ne samo nova slika, vec i novi redosled poteza, kako investicije ne bi bile kampanjske, na o-ruk, nego bi planiranje bilo integralno. To znaci da će citava turisticka regija bice koncipirana, isprojektovana i do nje se nece dolaziti stihijski- dodao je Aleksic.

Prema njegovim recima, vlada je odobrila 50 miliona dinara za pretprojekte, a u roku od pet godina bice izdvojeno mnogo vise para za infrastrukturu. Realizacija zicare od Beljanice do Lisina moze se ocekivati vec tokom ove i naredne godine.

– Ovde nije rec o nekoj ledini, vec o nizu turistickih inicijativa koje vec postoje. Lisine godisnje poseti 50 hiljada gostiju, sto stvara mogucnost daljeg razvoja i privlacenja jos veceg broja turista. Ovaj ski-centar bio bi na pola puta u odnosu na Kopaonik. Vec to govori da je ova destinacija pravi izbor-uveren je Aleksic.

Zlatko Dragosavljevic, predsednik Skupstine opstine Despotovac, smatra da ce ovaj program despotovackoj opstini pruziti ne samo dobru sansu za razvoj turizma, vec i za nove delatnosti. Osim predivne prirode, u restoranima „Lisine“, „Lisinski raj“ i „Vodopad“, kao i Domu vila Termoelektrane „Morava“ iz Svilajnca koji je u izgradnji, buduci gosti moci ce da jedu pogacu ispod saca, kacamak, med i ostale djakonije iz ovog kraja. U planu je i izgradnja jos tri restorana-motela, ciji investitori prikupljaju projektnu dokumentaciju.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

9 Responses to Skijalište Beljanica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.